בתוקף חוק בריאות ממלכתי, כל תושב במדינה רשאי לקבל שרותי בריאות מאחת מקופות החולים הקיימות, לפי בחירתו.
דמי ביטוח בריאות
בעבור החברות בקופות החולים משלם כל תושב בגיר במדינה דמי ביטוח בריאות, הנגבים באמצעות המוסד לביטוח לאומי. דמי הבריאות נקבעים באופן יחסי להכנסות ובהתאם למעמדו- האם הוא עצמאי, שכיר, סטודנט או לא עובד. גם מי שאינו עובד משלם דמי ביטוח בריאות, אך בשיעור המינימלי הקבוע בחוק.
עבור שכירים המעסיק ידווח וישלם למוסד לביטוח לאומי, בעוד עצמאיים, סטודנטים ולא עובדים צריכים לדווח ולשלם את דמי ביטוח הבריאות בעצמם.
קופות החולים
כל תושבי המדינה מחוייבים להיות חברים בקופת חולים אחת, ואחת בלבד, מבין ארבע הקופות הקיימות: קופ"ח מאוחדת, קופ"ח לאומית, מכבי שרותי בריאות וקופת החולים הגדולה ביותר - שירותי בריאות כללית.
לכל תושב שמורה הזכות לעבור לקופת חולים אחרת באם ירצה בכך.
כל קופות החולים מחוייבות לספק את התרופות והטיפולים הכלולים בסל הבריאות, כפי שעודכן באותה שנה. בנוסף, הקופות מציעות טיפולים ותרופות מסובסדים נוספים, כאשר כל קופה מציעה הסדרים מעט שונים בכל תחום. בסופו של דבר, השירותים הרפואיים המוצעים וכן עלות אותם שירותים אינה שונה באופן דרסטי בין הקופות. יחד עם זאת, כדי למצוא את קופת החולים המתאימה לכל אחד, כדאי לבדוק לעומק את האפשרויות שמציעה כל קופה, במיוחד למי שסובל ממחלה או בעיה ספציפית שכמעט בוודאות יזדקק לשירותים בתחום.
קופות החולים מציעות גם מגוון של ביטוחים משלימים, בנוסף על ביטוח החובה החל על כל תושבי המדינה. ביטוחים אלה מציעים כיסוי למגוון של טיפולים יקרים כגון ניתוחים בחו"ל או התייעצויות עם מומחים בתחומים שונים והם כרוכים בתשלום נוסף.
סל הבריאות
"סל שרותי הבריאות", בשמו המלא, הוא כלל הטיפולים הרפואיים, התרופות והמיכשור הרפואי שכל תושב במדינה, המבוטח בביטוח בריאות חובה, זכאי לקבלם. ועדה ציבורית שמאושרת ע"י הממשלה ושר הבריאות מעדכנת את הסל מדי שנה בהתאם לחידושים בתחום ולצרכים המשתנים.
שרותי הבריאות הכלולים בסל ניתנים בחלקם על ידי קופות החולים ובחלקם על ידי משרד הבריאות.
קופת החולים למשל אחראית לכיסוי הוצאות אשפוז בבי"ח לצורך אבחון וטיפול. משרד הבריאות הוא שאחראי לכיסוי אשפוז סיעודי לחולים במחלה כרונית.
תחומי אחריות נוספים של קופת החולים הם:
- ביקורים אצל רופאים
- בריאות האישה
- בדיקות מעבדה
- ניתוחים
- טיפול בנשים הרות: קביעת הריון, הפסקת הריון, בדיקות שונות.
- מקצועות פרא- רפואיים כגון פיזיותרפיה, ייעוץ תזונתי, פסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק.
- ועוד ועוד
תחומי אחריות של משרד הבריאות הם בין היתר:
- רפואה מונעת: חיסונים בבתי ספר, רפואת שיניים מונעת ועוד שירותים הניתנים לרוב בתחנות טיפת חלב או בבית הספר.
- שרותי בריאות הנפש
- סיוע במימון מכשירי ניידות ומכשירי שיקום שונים.
שירותי בריאות בישראל - טיפול פסיכולוגי, ליקויי למידה, סיעוד